Spinner & brinner

Petra Jensen

 

                                                                                                                               Besök min hemsida: www.spinnerochbrinner.se

Några ord om mitt arbete

Jag jobbar mest med måleri, men jag har aldrig varit vidare förtjust i att hamna i ett speciellt fack. Jag gillar att blanda och kombinera olika uttryck och medier.  Parallellt med måleri använder jag mig gärna av skulptur, teckning och samlade  objekt, som jag sätter ihop och bygger vidare på. Ofta presenterar jag det som ett slags rumsligt pussel. Jag vill att varje enskild liten del ska vara ett verk i sig, men också kunna ingå som en ledtråd i ett större sammanhang. För mig är det lite som ett detektivarbete att jobba i ateljén. Jag har många frågor och idéer som följs åt. Olika element som jag vill ska samarbeta på både ett skapande och ett destruktivt sätt. Måleriet har ju en lång historia som kan ses som både som rik och uttjatad, trots det vill jag försöka utveckla det på mitt sätt. Jag har bland annat inspirerats mycket av Italienskt renässans, romantik, skräckfilm, Japansk kultur, graffiti och neo-popkost.

Jag vill testa måleriet olika kvaliteter men också tänja gränser för vad som är ”god smak” inom konsten. Ofta använder jag mig av belastade symboler t ex eldsflammor, ögon, dödskallar, stjärnor och explosioner mm. Det är slags igenkännbara kommunikationsikoner och lågkulturella tecken som alla har en relation till.

Själva innehållet i mina arbeten handlar ofta om olika framtidsversioner, där naturen gör revolt mot människan. Spetsat med både humor och skräck vill jag ifrågasätta våra invanda mönster, hur vi ser på naturen och miljön som om det vore självklart att den var till bara för oss människor. Vad skulle hända om vi plötsligt hamnade i botten på näringskedjan, och andra livsformer skulle få ett försprång och ta över? I alla tider har människan inom olika kulturer fantiserat om jordens undergång och haft teorier om hur och när.

Begreppet ”spinner och brinner” syftar lite på ett apokalyptiskt tema. Det är ett eskalerande händelseförlopp där energi flödar och närmar sig ett kaos.  Alla världens begrepp omkullkastas i en allt högre hastighet. Allt verkar brinna upp och gå käpprätt åt helvetet. Men man kan också tolka det som att det är en kreativ plats. Där alla begrepp står i ett nytt ljus för att hitta nya tolkningar/lösningar. Man måste tänka om och våga möta sina demoner, omvandla sin rädsla till användbar energi, istället för att låta den förgöra.

Petra Jensen